Kako da vozite bezbedno tokom izlazaka zimskim noćima
Objavljeno
30.11.2017.

Bliži nam se zima i sve ono što ona sa sobom nosi. Sneg vole i deca i stariji, jer zimska čarolija i zimske igre su nešto specifično i unose posebnu atmosferu među prisutne. Mnogi od vas planiraju da posete najlepše planinske centre Srbije, ove zime, pa je veoma važno da znate da vozite u zimskim uslovima.

 

Zimski uslovi su dosta teži za vožnju nego letnji, a posebno je teška noćna zimska vožnja kada putujemo, ili se vraćamo iz izlaska. Kuda večeras nikada nije problem kada znate da postoji naš sajt, ali kako večeras može biti začkoljica ako vozite automobil zimi!

 

Pre svega, savetujemo vam da potpuno izbegavate vožnju u ekstrmnim uslovima, kada je sneg preveliki, ili je napolju veliko nevreme. Pročitajte koje su to stvari koje morate da poznajete kada vozite po snegu i ledu , jer ćete uz pomoć njih biti sigurniji na putu.

 

#1 Pripremite se za zimsku vožnju

 

Pre svega, upoznajte se sa vremenskom prognozom za taj dan ako ste planirali da krenete negde, ili uveče da idete u izlazak kolima. Morate odvojiti i vreme za vaš auto i očistiti sav sneg sa njega, i zagrejati ga kako bi bio potpuno funkcionalan. Obavezno očistite sva stakla i retrovizore kako biste mogli da vidite oko sebe i iza sebe.

Nemojte da zaboravite da očistite sneg sa prednjih i zadnjih farova, jer će vam oni mnogo koristiti kada je noćna vožnja u pitanju. Noću vam je zimi potrebno najveće moguće osvetljenje, jer su uslovi sami po sebi loši, vidljivost je smanjena, a ako se vraćate iz izlaska, morate posebno da vodite računa o drugim učesnicima u saobraćaju.

Ukoliko mislite da vaš auto neće biti sposoban da preživi ovu zimu, ili će vas ostaviti na cedilu u najgorem trenutkul, rešenje za vas može biti otkup polovnih automobila otkup automobila, gde ćete vi zaraditi novac i kupiti kvalitetniji automobil za ovu zimu.

 

#2 Proverite u kakvom su vam stanju gume

 

Zimske gume su obavezna oprema tokom zime jer one čuvaju vašu sigurnost. Šare na pneumaticima moraju da imaju najmanje 4mm dubine kako bi gume bile adekvatne za zimsku vožnju. Ukoliko to nije slučaj, izdvojite dodatni novac za gume, jer je to pitanje vaše bezbednosti.

 

Ukoliko nemate adekvatne gume, a krenuli ste u izlazak, savetujemo vam da pozovete taksi, ili gradske vozače.

 

sneg auto zima

 

#3 Tokom zime morate više da vodite računa o drugim učesnicima u saobraćaju

 

Vodite računa o razdaljini između vozila, važno je da drugim vozačima ostavite dovoljno prostora, jer je put klizav i na njemu ima snega, pa može doći do proklizavanja. Imajte razumevanja za druge vozače, i uvek imajte na umu da oni možda neće moći da se zaustave momentalno na raskrsnici. Zimski uslovi vožnje su prosto drugačiji od onoga na šta ste navikli.

 

Vodite računa i o onim automobilima koji vam idu u susret, da budete spremni svakog trenutka da ih zaobiđete, ako njihov automobil prokliza. Ostavite prostor od deset sekundi između vašeg automobila i drugog vozača kako biste svi bili na sigurnom.

 

#4 Kako voziti po snegu?

 

Kada vozite po snegu, osim ostavljanja prostora između automobila, važno je i da nema naglih pokreta automobilom. Pa čak i kada parkirate automobil, morate paziti da ne bude na uzbrdici i slično. Problem mogu rešiti parkinzi restorana, ako poželite u njih da izađete zimi, ali divlji parking može biti nezgodan. Kočnice, gas, kvačilo i volan koristite blago, jer ukoliko napravite nagli trzaj, auto može izleteti sa trase, jer gume već slabo prijanjaju na klizav teren.

 

Kada se vaš izlazak u grad završio, i želite da se isparkirate, a sneg oko vas je napadao, nikako nemojte da dajete veliki gas, već krenite polako. Ako date veliki gas, ostaćete u mestu zaglavljeni.

 

Broj obrtaja držite na minimalnom broju , jer se tako motor pokreće sporije, što znači da ima manje šanse za proklizavanje.

 

put zima krivina

 

#5 Kako voziti po ledu?

 

Najveći problem sa ledom je što je često neprimetan, ali noću ga možete primetiti tako što ima odsjaj i refleksiju. Kada unapred već vidite da postoji led na putu, preuzmite mere predostrožnosti za vožnju po ovim uslovima.

 

Smanjite brzinu, i pokušajte da vozite što laganije , bez naglih cimanja volana ili papučica, jer auto na ledu lako može izleteti sa puta.

 

Ukoliko idete na duži put, obavezno napunite rezeorvar, i spremite se ako se dogodi da se zaglavite na putu. Ponesite eksterne punjače za telefon, ćebad, toplu garderobu i zalihe hrane.

 

Komentari

Ostavite komentar

Ako želite da ostavite komentar ulogujte se sa Facebook nalogom

Komentari korisnika